Den 20 oktober anordnade KSAN och BellaNet en konferens om "Tidiga tecken och signaler om sexuella övergrepp kopplat till drogförebyggande arbete". Syftet med konferensen var att öka kunskapen om tidigt drogförebyggande arbete och hur flickor kan skyddas mot sexuella övergrepp. Läs programmet här . Konferensen gavs inom KSANs projekt om Tidiga tecken på sexuella övergrepp, som finansieras med projektmedel från Ungdomsstyrelsen, kvinnors organisering.
Föreläsare var Sigridur Björnsdóttir från Blátt Afrám, Island. Sigridur har en gedigen erfarenhet av att arbeta förebyggande och på policynivå mot sexuella övergrepp. Hon erbjöd deltagarna en konkret metod och verktyg för hur de kan gå från passiva åskådare till aktörer som både förebygger och reagerar på sexuella övergrepp. För mer information om Sigridur Björnsdóttir och hennes arbete titta på www.darkness2light.org och www.blattafram.is .
KSAN anordnade en liknande konferens i november 2009, även då i samarbete med Sigridur Björnsdóttir. Några av deltagarna från förra året gick utbildningen även denna gång och återkom till oss med ett utökat nätverk. Många av årets deltagare arbetade inom skolan och andra institutioner som har direkt kontakt med barn och ungdomar. De kom med förhoppningen att få bättre kunskap om sexuella övergrepp och handfasta verktyg för att kunna arbeta förebyggande.
En fråga som diskuterades mycket under konferensen var vuxnas ansvar och att det är vi som har möjlighet att förse barnen med handlingsmöjligheter. Det kan vi göra genom att vara uppmärksamma på barnens signaler, att tidigt lära dem att sätta ord på sina känslor och att lita på sina gränser.
Sexuella övergrepp är ett stort samhällsproblem som för den drabbade ofta kan leda till framtida missbruk av alkohol och andra droger. Men trots detta svåra ämne var det ett optimistiskt gäng som lämnade föreläsningssalen. Under dagen hade deltagarna fått konkreta verktyg och satt igång ett tankearbete kring utformningen av handlingsplaner mot sexuella övergrepp i sina hemkommuner, framtida samarbeten och hur de kan utöva påverkansarbete i sin närmiljö. Som en av deltagarna sade: ”Vi kan göra stor skillnad - bara vi väljer att ta vårt ansvar”.
KSANs projekt Det nationella nätverket för tjejgruppsledare BellaNet var medarrangör till utbildningsdagen och många av deltagarna var medlemmar i nätverket.
För mer information kontakta:
Leena Haraké, kanslichef KSAN
08-101051
Britt Fredenman, projektledare BellaNet
0703-981041