Utdrag ur KSAN:s Årsredovisning 2015. Sammanställning av BellaNets verksamhet, utbildningsdagar, föreläsningar, samarbetspartners, konferenser samt utveckling av metodmaterial. BellaNet var ett projekt under 2005-2014, därefter blev verksamheten reguljär.
Tecken i tiden – flickor och läkemedel (Del 3)
KSAN:s fokus på flickor/unga kvinnor och läkemedel har fortsatt i ett nytt projekt ”Tecken i tiden – flickor och läkemedel” med projektstöd från Statens Folkhälsoinstitut fr.o.m. 2013. Genom regionala kunskapsseminarier har projektets kunskaper spridits i Stockholm, Norrtälje, Knivsta, Malmö samt via rikskonferenser och mässor. Som en del av projektet har KSAN fortsatt spridningen av materialet ”En liten bok om stora känslor – Piller kan inte bota allt” (KSAN/RFHL/FSUM 2010).
KSAN beviljades 2015 projektmedel från Folkhälsomyndigheten för att fortsätta arbetet med ”Tecken i tiden – flickor och läkemedel, Del 3”. Projektbidraget har möjliggjort en fortsatt spridning av det populära materialet ”En liten bok om stora känslor – Piller kan inte bota allt” (som togs fram 2010 av KSAN/RFHL/FSUM i ett projekt om flickor och läkemedel). Boken är en av de mest beställda i KSAN:s webbshop. Under året har boken delats ut på flera mässor/konferenser, bl.a. tjejmässor, Skolsköterskekongressen, KSAN:s tjejläger, Förebygg.nu-mässan och till deltagare på inspirationsdagar för tjejgruppsledare.
Enligt projektplanen har boken tillgängliggjorts som app, för att tonårsflickor ska kunna ha tillgång till den direkt i sin mobil. Under 2015 har appen uppdaterats och fortsatt att spridas.
På grund av den stora åtgången på böcker gjordes i april ett nytryck på 1000 böcker. Boken har fått en omfattande riksspridning och lokala verksamheter har startats upp kring bokens tema. KSAN och Ungdomens hus i Orsa har tidigare påbörjat ett samarbete för att få igång drogförebyggande verksamhet för mamma-dotter grupper. Gruppstarten skedde 28 februari med boken och appen som studiematerial. Britt Fredenman från KSAN medverkade den 16 september som föreläsare för gruppen och talade bl.a. om läkemedelsberoende och vikten av att jobba drogförebyggande med flickor.
Fokusgrupper för flickor har hållits på Gullmarsplans ungdomsmottagning med boken som metodmaterial. På Boställets fritidsgård i Lund har flera tjejgrupper genomförts med boken som studiematerial. Erfarenheterna ledde till en inspirationsdag för 25 personer från olika förvaltningar den 4 november, med Britt Fredenman som inspiratör.
KSAN:s twitter @flickfokus har över 500 följare och har under året fortsatt rapportera om projektet.
Den 30 juni på Almedalsveckan i Visby höll KSAN seminariet ”Pillerburen välfärd – hur flickor och kvinnor kompenseras för samhällets brister”. Under seminariet diskuterades bl.a. frågan om läkemedel som erbjuds som en ”quick fix” för flickors problem. KSAN:s ordförande Maj-Inger Klingvall modererade samtalet och i panelen deltog Gudrun Schyman, Fi, Marika Hård af Segerstad, QvinnoQulan Gotland, Lotta Partby, FSUM och Catarina Danso, Sveriges Makalösa Föräldrar.
KSAN:s kanslichef Leena Haraké deltog den 1-2 september i en projektledarträff på Arlanda med Folkhälsomyndigheten. KSAN har sökt om medel för fortsatt spridning av projektet 2016.
BellaNet - Det nationella/internationella nätverket för tjejgruppsledare
BellaNet har bedrivits som ett projekt sedan 2005. Det är ett nationellt och internationellt nätverk för tjejgruppsledare som möjliggör utbyten av fleråriga erfarenheter, synpunkter och tips och råd. BellaNet finansierades med projektmedel mellan år 2005-2013 från Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Ungdomsstyrelsen kvinnors organisering och Folkhälsomyndigheten.
Som enda svensk organisation blev KSAN år 2009 godkänd av EU för att underteckna EAD-aktionen (European Action on Drugs). KSAN:s bidrag till EAD var att nätforumet BellaNet även öppnades för internationella medlemmar. Nätverket har under 2009-2012 erbjudit en unik erfarenhetsbas för internationellt drogförebyggande arbetet med flickor i fokus. KSAN:s utvärdering av arbetet ”Genderspecific drug prevention - an investment for life” valdes 2013 till en av de tio bästa bidragen inom EU i drogprevention, och finns sedan dess tillgängligt på EU:s hemsida.
BellaNet hade 393 medlemmar i december 2015. Utöver svenska medlemmar finns även internationella medlemmar från Finland, Litauen, Vitryssland, Danmark, Lettland, Rumänien, Norge,
Ecuador, Portugal, Brasilien, Nederländerna, USA och Island. BellaNet har hemsidan www.bellanet.se och www.facebook.com/bellanet.ksanwocad som uppdateras dagligen.
BellaNet Sverige
BellaNet var utställare på Tjejmässan i Malmö den 18 februari och projektledare Britt Fredenman delade ut enkät om flickors självupplevda hälsa som 201 flickor fyllde i.
Britt Fredenman deltog på en föreläsning om anhöriga och missbruk den 4 mars i Malmö på Sankt Gertrud arrangerad av U-Fold, Uppsala Universitet.
Den 25 mars föreläste Britt Fredenman om BellaNet, ”Från källarlokal till EU:s Top Ten Story”, på KSAN:s seminarium om hälsokommunikation.
BellaNet var utställare på Tjejmässan i Falkenberg den 11 april och Britt Fredenman delade ut en enkät om flickors självupplevda hälsa som 80 flickor fyllde i.
Britt Fredenman deltog vid ett seminarium om att förebygga våld den 17 april på Malmö Stadshus, arrangerad av MUCF och Malmö Stad.
Den 4-8 maj deltog Britt Fredenman på MUCF:s konferens ”Girls who do 2.0 - om unga tjejers entreprenörskap”. Övriga deltagare kom från Sverige, Finland och Turkiet.
Den 26 maj hölls en konferens i Simrishamn om riktlinjer för folkhälsa. Britt Fredenman deltog.
Britt Fredenman medverkade på KSAN:s årliga Tjej-spa som hölls den 16 juni på Hasseludden för ett trettiotal flickor.
I samarbete med Ryttaralliansen planerade KSAN en serie av fyra inspirations- och handledningsdagar i tjejgruppsarbete för ridlärare. Tre dagar hölls under hösten i Stockholm, 15 september, 17 november och 15 december, och leddes av Britt Fredenman. Deltagarna erbjöds medlemskap i BellaNet. Den fjärde inspirationsdagen planeras till januari 2016.
Den 16 september föreläste Britt Fredenman i Orsa om vikten av att jobba drogpreventivt med flickor. Föreläsningen hölls för en mor- och dotterverksamhet som kommunen har, det s.k. Violaprojektet.
KSAN och BellaNet medverkade som utställare på konferensen Sverige mot narkotika i Landskrona den 1-2 oktober. Britt Fredenman stod i montern och informerade om BellaNet.
Den 28 oktober anordnades Ungdomsmässan i Lund. Britt Fredenman var utställare för KSAN/BellaNet och 75 flickor fyllde i Euroqol-enkäten om självupplevd hälsa.
Den 4 november i Lund arrangerade KSAN/BellaNet en inspirationsdag för tjejgruppsledare, områdeschefer, ANDT-strateger m fl. Britt Fredenman medverkade som inspiratör.
Mässan förebygg.nu hölls den 10-12 november i Göteborg där KSAN var utställare och seminariehållare. Britt Fredenman höll föreläsningen ”20 år av genderspecifik drogprevention - Från källarlokal till EU:s Top Ten Story” och KSAN:s kanslichef Leena Haraké föreläste om ”Flickfokus på drogförebyggande arbete - Barbie, Molly och Spice girls”.
BellaNet utvärderas i studie om genusinriktad ANDT-prevention 2011-2015
FHI har gett Örebro Universitet i uppdrag att göra en fördjupningsstudie om genderspecifikt drogförebyggande arbete. BellaNet-medlemmar från 6 olika orter deltar i forskningsstudien med sina tjejgrupper i samarbete med BellaNet. Frågeställningarna är bl.a. om verksamheten gör skillnad i tjejernas liv och vad de får ut av att vara med i en tjejgrupp. Studien pågår 2011-2015.
Återrapporteringen av studien visar att de flesta tjejer som valt att delta i en tjejgrupp mår bra och trivs med sig själva och sitt liv. Det är dock en betydande andel tjejer som angett att de upplevt olika psykosomatiska besvär. Utseende och kroppen verkar vara frågor som de unga tjejerna funderar en del kring. Majoriteten har reflekterat över vad de äter för att inte bli tjock eller för att gå ner i vikt. Nästan hälften av tjejerna menar också att de ville ändra något på sin kropp. När det gäller tobaks– och alkoholvanor rapporterar tjejerna i genomsnitt mindre användning än 15-åringar generellt i Sverige.
Under 2015 har forskarna skickat ut en webbenkät till tjejgruppsledare som är BellaNets medlemmar. Svarsfrekvensen har varit låg pga ett tekniskt missöde med enkäten. Slutrapporten väntas bli klar i början på 2016.
BellaNet Finland
Materialet ”Bella Grus och Glitter 2 – för tjejgrupper” (KSAN/K.Byréus, 2001, 2006) översattes 2012 till finska. Den finska kvinnoorganisationen Naistenkartano/Women together against addictions driver projektet Bella Suomi för finska tjejgruppsledare som utbildats i KSAN:s metodmaterial. KSAN har vid flera tillfällen 2012-2014 inbjudits till Finland för att utbilda tjejgruppsledare, som sedan erbjudits medlemskap i BellaNet. Naistenkartano har haft stor framgång med Bella Suomi, med många intresserade tjejgruppsledare och fullsatta seminarier.
KSAN:s kanslichef Leena Haraké medverkade den 24-25 maj i Helsingfors på en inspirations-konferens om Bella Suomi, arrangerad av Naistenkartano.
Den 25 september föreläste Leena Haraké i Vasa, Finland, för att inspirera svensktalande i Finland till att arbeta med stöd och interaktivitet för flickor.
Den 7-8 december hölls ett uppföljningsmöte för projektet på KSAN med representanter från Kvinnogården. Mötet avslutades med ett skype-samtal med projektledare Britt Fredenman.
Mer information om Bella Suomi finns här:
www.naistenkartano.com/projektit/bella-suomi
fi-fi.facebook.com/bellasuomiprojekti
BellaNet Island
Den isländska organisationen NGO Blátt áfram har organiserat unga kvinnor under ledning av Sigríður Björnsdottir. KSAN har tidigare utbildat isländska tjejgruppsledare och flera är medlemmar i BellaNet International. En ny utbildningsdag är planerad till januari 2016.
BellaNet Belarus
Sedan 2001 har KSAN kontakt och samarbete med den vitryska organisationen NGO Kalegium, som 2012 gjorde en vitrysk översättning av KSAN:s metodmaterial för tjejgruppsarbete. Under hösten 2014 påbörjade NGO Kalegium, tillsammans med RNS/Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, att översätta KSAN:s material ”The pink monster” till ryska. Översättningen blev klar i januari 2015.
Den 20 februari 2015 träffades KSAN:s representanter och ordförande för Kalegium i Stockholm.
BellaNet Baltikum
KSAN medverkar i ett nordiskt/baltiskt projekt som får stöd från Nordiska ministerrådet. KSAN:s kanslichef Leena Haraké och projektledare Britt Fredenman, BellaNet, höll den 19 oktober en utbildning i Riga, Lettland. Utbildningen ”Interactive methods for working with girl groups” utgick ifrån metodmaterialet ”Bella Rubble and roses 2” (KSAN/Katrin Byréus, 2006). Under 2015 har arbetet påbörjats med att översätta materialet till litauiska och lettiska. Översättningarna beräknas bli klara under våren 2016.
Introduktion av BellaNet och utbildningarna till Kanada
ICAA styrelse besökte den 12-13 oktober Stockholm och KSAN:s kanslichef Leena Haraké presenterade bl.a. KSAN:s metodmaterial för tjejgruppsledare. Detta resulterade i att ICAA:s tidigare ordförande Peter Vamos bjöd in Leena Haraké till behandlingscentret Portages kvinnobehandlingar i Kanada för att sprida KSAN:s metoder. Resan till Kanada beräknas bli av under våren 2016.
Samarbete med St Petersburgs preventionscentrum
KSAN har deltagit i ett nordiskt samarbetsprojekt på inbjudan av St Petersburgs preventionscentrum och KSAN tog emot studiebesök i mars 2013 med deltagare från baltiska länder. I den andra delen av projektet föreläste kanslichef Leena Haraké i september 2013 i Riga om KSAN:s genderspecifika drogförebyggande arbete och genomförde interaktiva Bella-övningar. Ett avslutande seminarium hölls i St Petersburg under 2014.
Sammanfattningsvis har det varit en lyckad utbildningsinsats som har stärkt bl.a. mammor och har lett till ett nytt projekt om att förebygga FAS (fetalt alkoholsyndrom). KSAN:s bidrag till det nya projektet är en rysk översättning av ”Om små saker”, om graviditet och alkohol, som planeras användas inom projektet. Projektansökan, med KSAN som samarbetspart, lämnades in till EU i augusti 2015.
Marknadsföring till flickor och unga kvinnor
Projektet drevs 2009-2013 med stöd från Länsstyrelsen Stockholm och Statens Folkhälsoinstitut.
Projektets riksomfattande verksamhet är i detalj återrapporterat till FHI/Folkhälsoinstitutet. För ytterligare information hänvisas till KSAN:s hemsida och kansli.
Inom projektet startades twitterkontot KSAN@flickfokus som än idag är aktivt och har över 500 följare: twitter.com/flickfokus Under 2015 har KSAN fortsatt att föra ut erfarenheterna från projektet, bl.a. genom metodmaterialet ”Det rosa monstret” och föreläsningar på temat alkohol- och drogreklam.
Metodmaterial
KSAN har producerat ett 20-tal interaktiva drogförebyggande metodmaterial utifrån ett flick- och kvinnoperspektiv. De är framtagna i olika projekt och har fått spridning nationellt och internationellt för utbildningsdagar, ledarskapsutveckling och för att kunna starta strukturerade tjejgrupper.KSAN marknadsför materialen vid mässor och konferenser och anordnar utbildningsdagar med utgångspunkt i dessa material.
KSAN:s metodmaterial har översatts till olika språk. I boklagret 2015 finns material på bl.a. engelska, rumänska, finska och vitryska. Det mest kända metodmaterialet, ”Bella Grus och Glitter 2 - för tjejgrupper” (K.Byréus/KSAN 2001/2006), rekommenderas sedan 2013 av Skolverket för drogpreventivt arbete i skolan.
KSAN har 2015 gjort ytterligare ett nytryck av ”En liten bok om stora känslor – piller kan inte bota allt” och av ”Bella grus och glitter 2 – för tjejgrupper” (K.Byréus/KSAN 2001/2006). ”En liten bok om stora känslor” kom ut som app i februari och finns för både Iphone och Android.
Metodmaterialet ”Det rosa monstret” har fått stor spridning över hela landet. Boken finns sedan 2013 även på engelska, ”The pink monster”. Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och NGO Kalegium i Minsk har gjort en rysk översättning av boken som trycktes i början på 2015.
Den ryska översättningen av KSAN:s evidensbaserade material ”Om små saker”, om alkohol och graviditet, utgör underlag för ett samarbetsprojekt för EU som planeras med S:t Petersburgs preventionscentrum.
Pressmeddelande
150210 ”En liten bok om stora känslor – Piller kan inte bota allt” finns nu som app!
Föreläsningar, konferenser och utställningar
Mässan ”Sverige mot narkotika” i Landskrona. KSAN var medarrangör av mässan och medverkade som utställare. Kanslichef Leena Haraké modererade ett seminarium om kvinnor och anhöriga. Den 2 oktober medverkade KSAN:s vice ordförande Ann-Charlotte Hammar Johnsson i ett avslutande panelsamtal, ”Folkrörelserna kring visionen om ett narkotikafritt samhälle”. Från KSAN deltog även Britt Fredenman, projektledare för BellaNet.
Förebygg.nu-konferensen i Göteborg. KSAN var medarrangör, föreläsare och utställare. Från KSAN medverkade ordförande Maj-Inger Klingvall, kanslichef Leena Haraké, projektledare Britt Fredenman och informatör Louise Hammar. Leena och Britt föreläste om ”Flickfokus på drogförebyggande arbete – Barbie, Molly och Spice girls”. På konferensen tilldelades KSAN CAN-priset ”Årets ideella förebyggare”. Som svar på denna uppvaktning startade KSAN en namninsamling för en global alkoholkonvention med målet att halvera alkoholkonsumtionen till 2025.
Arbetet med nätverket BellaNet för genderspecifik drogprevention är en del av KSANS arbete som lett till: Priset ”Årets ideella organisation” KSAN tilldelades CAN:s pris för Årets ideella organisation på mässan Förebygg. nu i Göteborg den 11 november. Priset tilldelas en organisation som på ett framgångsrikt och föredömligt sätt bedrivit ett ANDT-förebyggande arbete. Motiveringen löd: ”För ett gediget arbete med att stärka hälsa, förebygga ohälsa och missbruk bland flickor och kvinnor. KSAN är en paraplyorganisation med en lång stolt historia som fortfarande känns ung och i ständig förnyelse.”
Projektledare Britt Fredenman