BellaNet National/International 2016

Utdrag ur KSAN:s Årsredovisning 2016. Sammanställning av BellaNets verksamhet, utbildningsdagar, föreläsningar, samarbetspartners, konferenser samt utveckling av metodmaterial. BellaNet var ett projekt under 2005-2014, därefter blev verksamheten reguljär.

BellaNet - Det nationella/internationella nätverket för tjejgruppsledare
BellaNet är ett nationellt och internationellt nätverk för tjejgruppsledare som möjliggör utbyten av fleråriga erfarenheter, synpunkter och tips och råd. KSANs utvärdering av arbetet ”Genderspecific drug prevention - an investment for life” valdes 2013 till en av de tio bästa bidragen inom EU i drogprevention, och finns sedan dess tillgängligt på EU:s hemsida.

BellaNets hemsida www.bellanet.se har haft 96 872 besök under 2016. Nätverket hade 416 medlemmar från 14 olika länder i december 2016. Ytterligare information finns på www.facebook.com/bellanet.ksanwocad som uppdateras dagligen.

KSAN anordnade den 14 januari en inspirationsdag i Sätra under ledning av Britt Fredenman i tjejgruppsarbete i samarbete med Ryttaralliansen för fritidsledare från olika ridskolor.

Den 9 februari medverkade Britt Fredenman i SMART Syd inspirations- och kunskapsdag i Hässleholm med föreläsningen ”Drogprevention på 2020-talet – Förebyggande för framtiden – Särskilda anledningar att lyfta flickors frågor”. Kanslichef Leena Haraké deltog även i ett samarbetsmöte om en tjejsatsning tillsammans med SMART Syd 22 juni.

Den 24 februari i Malmö medverkade BellaNet som utställare på Tjejmässan. Britt Fredenman delade ut ”En liten bok om stora känslor” och samlade in ca 200 Euroqol-enkätsvar om tjejernas självupplevda hälsa.

BellaNet medverkade på Mässan Sverige mot Narkotika i Gävle 7-8 september och Britt Fredenman höll seminariet ”Fungerande primärpreventivt tjej-/ungdomsarbete” som även filmades och publicerades på Youtube.

Britt Fredenman höll en inspirationsdag i interaktivt ledarskap för genderspecifikt drogförebyggande arbete den 10 november i Landskrona.

Den 17 november deltog Britt Fredenman på Mänskliga Rättighetsdagarna i Flickaplattformens monter i Malmö som en av Flickaplattformens medlemsaktörer.

Internationell spridning och samarbeten
BellaNet Belarus
Sedan 2001 har KSAN samarbetat med den vitryska organisationen NGO Kalegium från Pinsk, som 2012 gjorde en vitrysk översättning av KSANs metodmaterial för tjejgruppsarbete. NGO Kalegium har tillsammans med RNS/Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle översatt även KSANs material ”Det rosa monstret” till ryska och översättningen blev klar i januari 2015.

Den 8 juni 2016 hölls ett uppföljningsmöte på KSAN med NGO Kalegium om Bella Belarus 2001- 2016. Nio personer från NGO Kalegium däribland ordförande Nadya Avsievich deltog i presentationen av deras utvärdering av 15 års tjejgruppsarbete.

KSAN nåddes av den tragiska nyheten att Nadya Avsievich omkom i en tragisk bilolycka i oktober. Kanslichef Leena Haraké deltog i minnesstunden för henne på RNS kansli i Stockholm den 25 november där flera samarbetsparter hade samlats.

BellaNet Island
Den isländska organisationen NGO Blátt áfram har organiserat unga kvinnor under ledning av Sigríður Björnsdottir. KSAN har sedan 2009 utbildat isländska tjejgruppsledare och flera är medlemmar i BellaNet International.

KSANs drogförebyggande arbete inkluderar kunskapen om att sexuella övergrepp i tidig ålder nästan utan undantag leder till narkotikamissbruk. KSANs kanslichef har guidat ett studiebesök med 20 deltagare från Västra Götaland under 11 – 14 oktober på Island. Britt Fredenman från BellaNet deltog i studieresan som innehöll en utbildning hos Blatt Afrám i hur man förebygger sexuella övergrepp.

Sigríður Björnsdottir från Blatt Afrám medverkade på NordANs kvinnoseminarium i Oslo med en föreläsning den 15 oktober.

BellaNet Finland
Materialet ”Bella Grus och Glitter 2 – för tjejgrupper” (KSAN/K.Byréus, 2001, 2006) översattes 2012 till finska. Den finska kvinnoorganisationen Naistenkartano/Women together against addictions driver projektet Bella Suomi i samarbete med KSAN för att utbilda finska tjejgruppsledare i KSANs metodmaterial. Naistenkartano har haft stor framgång med Bella Suomi, med många intresserade tjejgruppsledare och fullsatta seminarier.

Den 15 januari 2016 medverkade Britt Fredenman från KSANs BellaNet via Skype för deltagare i Bella Suomis konferens.

Bella Suomi höll ett uppföljningsmöte på KSAN den 8 juni. I projektet har Naistenkartano utbildat över 400 tjejgruppsledare utbildats sedan 2012. 

BellaNet Baltikum
KSAN är samarbetspartner i ett förebyggande projekt som Latvia’s Association for Family and Sexual Health”Papardes zieds” fått stöd från Nordiska ministerrådet. KSANs kanslichef Leena Haraké och projektledare Britt Fredenman, BellaNet, höll den 19 oktober 2015 en utbildning i Riga, Lettland. Utbildningen ”Interactive methods for working with girl groups” utgick ifrån metodmaterialet ”Bella Rubble and Roses 2” (KSAN/Katrin Byréus, 2006). Arbetsmaterialet har översatts till litauiska och lettiska.

En inspirationsdag hölls den 11 april i Litauens parlament. Från KSAN medverkade Britt Fredenman och Leena Harake. Ett 20-tal entusiaster från Lettland och Litauen deltog i inspirationsdagen. De kommer att starta flera tjejgrupper bl.a. på en internatskola, inom socialtjänsten samt under fritiden.

KSAN har återrapporterat sin del till projektägaren i Riga i juni 2016. Fortsatt uppföljning och samarbete kommer att ske inom ramen för NordANs kvinnosektion.

Folkrörelser mot droger (FMD)
Folkrörelser mot droger är ett nätverk av organisationer som arbetar för en restriktiv drogpolitik. Alla medlemsorganisationer ställer sig bakom den gemensamma plattformen ”Restriktiv narkotikapolitik – för ett narkotikafritt samhälle”. KSAN är medlem i FMD sedan 2007.

Som medarrangör av Mässan Sverige mot Narkotika deltog KSANs kanslichef Leena Haraké i arbetsgruppsmöten. Mässan hölls i Gävle 7-8 september och KSAN var även utställare och seminariehållare. Leena Haraké deltog i slutpanelen och Britt Fredenman höll seminariet ”Fungerande primärpreventivt tjej-/ungdomsarbete”.

International Council on Alcohol and Addictions (ICAA) – www.icaa.ch
KSAN är en av medlemsorganisationerna i International Council on Alcohol and Addictions. ICAA är ett internationellt nätverk som arbetar med alkohol- och drogfrågor. KSANs f.d. ordförande Christina Pettersson är styrelsemedlem i ICAA sedan 2006 och adjungerad från KSAN sedan 2011. Hon har arbetat aktivt för att lyfta genderfrågorna i ICAA, och är även samordnare och ordförande för ICAA:s genderkommitté.

Christina Pettersson har under 2016 deltagit i två ICAA-styrelsemöten och ett 15-tal telefonkonferenser med stöd av Britt Fredenman och Leena Haraké för att förebereda den internationella kvinnokonferensen som hölls i Stockholm den 19-20 september. Konferensen blev en succé och resulterade i en resolution som skall skickas till FN och WHO våren 2017. För mer information se www.icaa.ch, www.ksan.se, samt www.facebook.com/ksan.wocad. Konferensdeltagare gjorde ett studiebesök på KSAN den 21 september.

KSAN har i samarbete med ICAA anordnat en internationell kvinnokonferens i beroendefrågor den 19-20 september 2016 i Stockholm, ”Focus on Women in addiction in the 2020’s” vid Clarion Hotel i Skanstull. Konferensen fokuserade på kvinnor i behandling, kvinnor och tonårstiden, kvinnor och sociala problem och förebyggande arbete för kvinnor.

Britt Fredenman genomförde en föreläsning om BellaNet National/International och genomförde en interaktiv workshop med värderingsövningar från metodmaterailen Bella och Rosa Monstret.

World Federation Against Drugs (WFAD) – www.wfad.se
KSAN är medlem i World Federation Against Drugs sedan mars 2010. WFAD är en global paraplyorganisation för ideella organisationer och andra som står bakom en restriktiv narkotikapolitik. Organisationen grundades 2009 med syftet att arbeta för en drogfri värld. World Federation Against Drugs anordnar världskonferensen World Forum Against Drugs vartannat år.

Från KSAN medverkade styrelseledamot Catarina Göransson Malmgren och kanslichef Leena Haraké på WFADs årsmöte som hölls i Wien 12-13 mars. Leena Haraké var inbjuden som ordförande för årsmötet. Hon höll även en workshop den 12 mars om KSANs metodutvecklingsarbete "Gender Specific Drug Prevention - an investment for life", vilken inkluderade BellaNet och de interaktiva metodmaterialen.

Representation
Britt Fredenman representerade KSAN 16 maj på invigningen av WHO Collaborating Centre i Lund.

Projektledare Britt Fredenman