Utdrag ur KSAN:s Årsredovisning 2019. Sammanställning av BellaNets verksamhet, utbildningsdagar, föreläsningar, samarbetspartners, konferenser samt utveckling av metodmaterial. BellaNet var ett projekt under 2005-2014, därefter blev verksamheten reguljär.
Samarbete med S:t Petersburgs preventionscentrum
KSAN har deltagit i ett nordiskt samarbetsprojekt på inbjudan av S:t Petersburgs preventionscentrum. KSAN tog emot studiebesök i mars 2013 med deltagare från baltiska länder. I den andra delen av projektet föreläste kanslichef Leena Haraké i september 2013 i Riga om KSAN:s genderspecifika drogförebyggande arbete och genomförde interaktiva Bella-övningar. Ett avslutande seminarium hölls i S:t Petersburg under 2014. Det har det varit en lyckad utbildningsinsats som har stärkt bl.a. mammor och har lett till ett nytt projekt om att förebygga FAS (fetalt alkoholsyndrom). KSAN:s bidrag till det nya projektet är en rysk översättning av ”Om små saker”, om graviditet och alkohol, som planeras användas inom projektet. Projektansökan, med KSAN som samarbetspart, lämnades in till EU i augusti 2015. EU-ansökan var fortfarande under handläggning 2016. S:t Petersburg preventionscentrum sökte ytterligare medel från Nordiska Ministerrådet med KSAN som samarbetspart. Denna ansökan beviljades i november 2016. KSAN medverkade med föreläsningar om genderspecifik drogprevention och behandling samt dess villkor och förutsättningar för en missbruksbehandling med kvalitet för kvinnor i april 2017.
Sedan 1 mars 2018 har KSAN ett samarbete med Preventionscentrumet i ett EU- projekt där KSAN bidrar med kvinnospecifika preventionsmetoder. Kanslichef Leena Haraké har deltagit i ett projektmöte i St: Petersburg 26-27 april 2018 och presenterat KSAN:s verksamhet till projektets ledningsgrupp.. I april genomförde kanslichef Leena Haraké och projektledare Britt Fredenman en heldagsföreläsning och workshops med ett genderspecifikt innehåll i Sant Petersburg. BellaNet International presenterades. I programmet fanns också ett stort avsnitt om KSAN som en paraplyorganisation i ANDT-frågor. Seminariet "How to initiate and implement holistic genderresponsive prevention (policy) of drug and alcohol abuse" var en del av samarbetet med St. Petersburgs Preventionscentrum som beviljats medel i projektet från Nordiska Ministerrådet för att lyfta kvinnoperspektivet. Dagen resulterade i fortsatt samarbete och efterfrågan av KSANs utbildningskoncept för tjejgruppsledare för 10 av Rysslands regioner.
Leena Haraké har varit i St. Petersburg 14-16 oktober och föreläst om preventivt arbete. KSAN tog emot ett studiebesök på 15 personer från projektets ledning den 6 december 2018 och anordnade studiebesök med fokus på såväl prevention som behandling för missbrukande kvinnor. Program utarbetades av KSAN. KSAN är metodmotor i projektet enligt projektplanen för att genomföra kunskapsseminarier i 10 eftersatta regioner i Ryssland.
Första projektåret rapporterades i januari 2019, och nya EU-medel beviljades för 2019. Leena Haraké och Britt Fredenman deltog i ett projekt kick-off St. Petersburg 23 - 26 april 2019.
12 - 13 maj deltog KSAN tillsammans med S:t Petersburgs Drug Prevention Centre i introduktionsdag om den planerade utbildningen i gender specifik drogprevention. Publiken bestod av representanter från EU-kommissionen och hälsoministerierna samt ansvariga för folkhälsan från flera av Rysslands regioner aktuella i projektet.
Mellan 18 - 29 maj var kanslichef Leena Haraké och projektledare Britt Fredenman i ryska Sibirien, vilket var en del av samarbetet med St. Petersburgs Drug Prevention Centre. Under måndagen höll KSAN och BellaNet fyra föreläsningar i Ulan-Ude för ett fyrtiotal regionala representanter om KSAN:s kvinnospecifika drogförebyggande arbete och en omfattande presentation av BellaNet International. Efter seminariet i Kyzyl den 23 maj blev Leena och Britt stoppade av lokala myndigheter i Tuva-republiken. Deras visum återkallades och KSAN:s representanter utvisades till Sverige den 26 maj. KSAN:s ordförande har skriftligen framfört till Utrikesdepartementet om det inträffade. Efter myndighetskontakter skickade Inrikesdepartementet i Moskva en ny inbjudan och ett års visum beviljades till Leena och Britt.
Mellan 7 och 14 september fortsatte Leena Haraké och Britt Fredenman att genomföra utbildningsseminarier i samarbete med St. Petersburgs Drug Prevention Center i delrepubliken Komi, Syktyvkar i Nordvästra Ryssland, och Pskov, vid gränsen till Estland, för totalt ca.100 deltagare. Seminarierna avslutades med rundabordssamtal med lokala och regionala representanter som beslutade om samarbetsmöten mellan lokala och regionala deltagare. Från moderna förebyggande metoder inom KSAN:s stora spann med informativa insatser om senaste forskningsresultat, projektsamarbete och kontakter med beslutsfattare och myndigheter till utbildning och förstärkning av samarbete mellan olika aktörer.
Leena Haraké och Britt Fredenman reste till St. Petersburg för att den 17 - 22 november genomföra fortsatt utbildningsturné. Britt Fredenman utvisades ånyo direkt vid ankomsten till flygplatsen i St. Petersburg, varvid Leena Haraké fick fortsätta utbildningsturnén till Arkhangelsk och St. Petersburg.
I Arkhangelsk uppmärksammades projektet i lokala tv-kanalen i ett nyhetsprogram. I St. Petersburg genomfördes 3-dagars utbildning i tjejgruppsarbete för deltagare i berörda regioner inom projektet. 17 frivilligorganisationer från 11 ryska regioner var involverade i övningarna bara i St. Petersburg.
Den 6 december 2019 har Leena Haraké varit på svenska UD om de inträffade utvisningarna under projektarbete i Ryssland. KSAN:s styrelse har diskuterat det inträffade under styrelsemötet den 9 december och beslutat att följa utvecklingen noggrant.
Uppföljning och utvärdering av projektet äger rum i mars 2020 i St.Petersburg.
BellaNet - Det Nationella/Internationella nätverket för genderspecifik drogprevention
BellaNet är ett nationellt och internationellt nätverk för tjejgruppsledare som möjliggör utbyten av fleråriga erfarenheter, synpunkter och tips och råd inom området genderspecifik drogprevention. BellaNet finns nu i 18 länder, vilket är i alla Sveriges 21 län och i Rumänien, Belarus, Brasilien, Island, Ecuador, Finland, Danmark, Kanada, USA, Norge, Nederländerna, Portugal, Lettland, Litauen, Estland, Ryssland och Uganda.
Utmärkelser för KSAN och BellaNet:
2009, Internetforumet www.bellanet.se blev validerat av EU-kommissionen som en användbar aktivitet i EAD, European Action on Drugs.
2010, BellaNet International mottog ett Certifikat av erkännande från The Council of Europe Pompidou Group, för innovativt drogförebyggande arbete.
2013, KSAN:s bidrag till EAD/ European Action on Drugs, med utvärdering av arbetet ”Gender specific drug prevention - an investment for life” valdes till en av de tio bästa bidragen inom Top Ten stories i EU i drogprevention, och finns sedan dess tillgängligt på EU:s hemsida.
2018, På begäran av EU har KSAN uppdaterat BellaNet International verksamhet för verksamhetsåren 2013-2018. Uppdateringen har spridits inom EU - Kommissionen som ett exempel på den enda EAD-aktivitet som fortsätter och utvecklas.
BellaNet hemsida och internetforum
Projektledare Britt Fredenman är administrator för hemsidan och hanterar nyhetsinlägg, medlemsansökningar m.m.
BellaNet har 516 medlemmar i nätverket. Medlemmar och andra besöker hemsidan för nyheter, forskningsrön, artiklar och samarbeten inom området gender specifik drogprevention. Antal träffar på hemsidan under 2019 var 144 600.
BellaNet Sverige
På inbjudan av Södertälje Kommun, Kultur- och fritidskontoret/ Ung Fritid genomförde Britt Fredenman en inspirationsdag i Interaktivt ledarskap för genderspecifikt drogförebyggande arbete i november 2018. Förmiddagen var en föreläsning för personal och chefer inom kultur, fritid och ungdomsverksamhet. Eftermiddagen var en utbildning i genderspecifik drogprevention för kvinnlig personal som ska ha tjejgruppsverksamhet i kommunen. Deltagarna inbjöds som medlemmar i BellaNet. De nyutbildade tjejgruppsledarna kommer att nå mer än 100 flickor i tjejgruppsverksamhet under vårterminen 2019.
De nationella medlemmarna har ständig tillgång till nyheter och information från BellaNet genom hemsidan och Facebook.
Den 6-7 maj 2019 höll Britt Fredenman en inspirationsdag, del 2, i interaktivt ledarskap för tjejgruppsledare på inbjudan av Södertälje Kommun, Kultur- och fritidskontoret/ Ung Fritid höll. Inspirationsdagen anordnas inom ramen av KSAN:s utbildningskoncept BellaNet-nätverket för nationell/internationell gender specifik drogprevention.
13-14 november 2019 deltog KSAN på Förebygg.nu i Göteborg, en storskalig mässa som äger rum vartannat år. Ett lyckat seminarium med konkreta verktyg till förebyggande arbete genomfördes av Britt Fredenman, projektledare för BellaNet, för tre grupper deltagare.
BellaNet Iceland
De nyutbildade tjejgruppsledarna kommer att nå ca 150 flickor i tjejgruppsverksamhet under vårterminen 2019.
BellaNet Iceland fortsätter att växa med två nyutbildade grupper av tjejgruppsledare i genderspecifik drogprevention 191025. Detta arbete genomfördes genom samarbetspartner Sigríður Björnsdóttir på NGO Blátt áfram och Rädda Barnen på Island.
BellaNet Finland
Materialet ”Bella Grus och Glitter 2 – för tjejgrupper” (KSAN/Byréus, 2001, 2006) översattes 2012 till finska. Den finska kvinnoorganisationen Naistenkartano/Women together against addictions driver projektet Bella Suomi i samarbete med KSAN för att utbilda finska tjejgruppsledare i KSAN:s metodmaterial. Naistenkartano har haft stor framgång med Bella Suomi, med många intresserade tjejgruppsledare och fullsatta seminarier.
Bella Suomi finansieras av statliga bidrag i Finland. KSAN har samarbetat med Kvinnogården, Naistenkartano, kring Bellametodiken sedan 2011. Kvinnogården har i samarbete med KSAN utbildat ca 500 tjejgruppsledare, finsktalande såväl som svensktalande och hundratals flickor har deltagit i tjejgrupper. Kanslichef Leena Haraké besökte Kvinnogårdens styrelse i Helsingfors 190114 för fortsatt planering. Kvinnogården bedriver Bella Suomi som en reguljär verksamhet såväl på finska som på svenska.
BellaNet Russia
Tidigare utbildningsdagar har genomförts i St.Petersburg och fler är planerade på många fler orter inom EU-projektets tidsram. De grupper av tjejgruppsledare som redan har blivit utbildade kommer att nå mer än 500 flickor under de närmaste åren.
BellaNet Canada
Leena Haraké har introducerat Bella-material i Kanada 2016 på inbjudan av behandlingscenter Portage (Drug Addiction Rehabilitation Centre). Som uppföljning blev projektledare Britt Fredenman inbjuden till Portage i november 2018. Utbildningsturnén skulle genomföras under hösten 2019. Projektledare Britt Fredenman var i Kanada mellan 6 och 17 oktober 2019. Britt besökte fem Portage center i Kanada (Montreal, Lac Echo, New Brunswick, Cassidy Lake, Toronto, Guelph, Elora) och presenterade KSAN och BellaNet International samt utförde utbildningsdagar i gender specifik narkotikaprevention. Verksamheten på Portage center utgörs av en missbruksbehandling för tjejer och unga kvinnor som bor på centrerna under sin rehabilitering.
BellaNet Belarus
Gender specifikt förebyggande arbete pågick under 2019 i samarbete med World Federation Against Drugs och NGO Kalegium i Pinsk, Vitryssland. Mellan 28 och 31 oktober 2019 informerade projektledare Britt Fredenman om KSAN och nätverket BellaNet International. Britt höll en tvådagars utbildning i Bella-metodmaterial för en grupp av 30 deltagare som utbildades till tjejgruppsledare. Britt Fredenman besökte även Universitetet i Pinsk, där en av deltagarna är tjejgruppsledare. Britt informerade under mötet om hur man tillämpade den interaktiva metoden forumspel som verktyg för en lyckad drogprevention.
https://wfad.se/activity/member-activity/workshop-gender-aspects-of-different-forms-of-risk-behaviour-prevention-by-kalegium-and-wocad/
Projektledare Britt Fredenman