BellaNet National/International 2018

Utdrag ur KSAN:s Årsredovisning 2018. Sammanställning av BellaNets verksamhet, utbildningsdagar, föreläsningar, samarbetspartners, konferenser samt utveckling av metodmaterial. BellaNet var ett projekt under 2005-2014, därefter blev verksamheten reguljär.

Fullständiga rättigheter för flickor i Norden
Med stor oro har KSAN med sina samarbetsparter i Finland, Norge och Island följt det hårdnande och respektlösa samhällsklimatet där larmrapporter om flickors utsatthet såväl i skolan som i det offentliga rummet duggar tätt. Oavsett i vilket land som sexuella trakasserier sker får det konsekvenser för unga kvinnors hälsa, livsutrymme och deltagande i den demokratiska processen. I september 2016 offentliggjordes att KSAN:s ansökan för projektet ”Fullständiga rättigheter för flickor i Norden” beviljats av Nordiska Ministerrådet.

I projektet Fullständiga rättigheter för flickor – avser KSAN med sina samarbetsparter att tillsammans ta fram kunskapsunderlag och bilda opinion i de nordiska länderna för flickors rättigheter för jämställdhet, jämlikhet och långsiktig och hållbar hälsa. Syftet med opinionsbildningen är att synliggöra orättvisor ur ett nordiskt perspektiv, lyfta flickors livsvillkor till den politiska agendan och kräva en ansvarsfull politik och policy.

Den första september 2016 startade projektet där KSAN tillsammans med sina nordiska systerorganisationer som samlade in hundratals dagsaktuella artiklar under hösten som berörde tjejers situation och som visade att det inte finns några trygga platser för tjejer idag. KSAN har sedan september 2016 kommunicerat om projektet via twitter @flickfokus med #NordicGirlsRights och via KSAN:s hemsida och facebook.

I anslutning till NordANs kvinnosektion i Oslo 15-16 oktober 2016 genomfördes ett förankrings- och kunskapsseminarium om hur ”Policy kan bli prevention av övergrepp och sexuella trakasserier i samhället” ur ett nordiskt perspektiv. Sigríður Björnsdottir från Blatt Afrám från Island föreläste.

I januari 2017 skickade KSAN ett brev till ansvariga ministrar om sexuella trakasserier inom idrotten. KSAN befarar att idrotten trots högt ställda ambitioner, inte har någon skyddande effekt när vägledningar för förebyggande arbete inte följs i praktiken. Brevet publicerades i nättidningen Feministiskt Perspektiv och Flickaplattformen.se.

Flera utbildningstillfällen genomfördes under samma år i Mellerud, Karlstad, Falun, Reykjavik och Nässjö samt i Pietarsaari i Finland. KSAN anordnade även ett seminarium på NordANs kvinnosektion “Facing the situation when Alcohol and other Drugs are targeted, marketed and made available in ways, forms and quantities we have never seen before.” Seminariet innehöll även en introduktion till de två samnordiska projekten Fullständiga rättigheter för flickor i Norden och Nya Nyktra Normer i Norden. De orättvisorna som projektet har lyft blev över en natt en global angelägenhet genom metoo-rörelsen i oktober 2017. Britt Fredenman från KSAN och Helena Palojärvi från Naistenkartano, Finland återrapporterade projektet i Oslo den 29-30 november. Projektet fick mycket uppmärksamhet och uppskattning därför att KSAN:s interaktiva metodmaterial för ledare har kommit till användning genom utbildningsinsatserna för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Dagarna anordnades av NIKK, Nordiska Ministerrådet och Nordic Gender Equality Fund. Projektet har spridits och kommer att spridas och utvecklas vidare inom ramen för NordANs kvinnosektion som samordnas och modereras av KSAN. Nyutbildade tjejgruppsledare knyts till BellaNet.

Återrapporteringen lämnades in 12 januari 2018 till Nordiska Ministerrådet/NIKK som godkände rapporten. Kanslichef Leena Haraké höll en föreläsning om ”Fullständiga rättigheter för flickor i Norden” - i Luleå 11 april 2018 på länets Trygghetskonferens.

Med utgångspunkt i projektet hölls även ett seminarium i Almedalen ”Fattar inte du att han gillar dig” med Emma Blomdahl från Sveriges Kvinnolobby. Spridningen av projektresultaten skedde också under NordAN-konferensen den 5 oktober då Sigríður Björnsdóttir höll i rundabordssamtal.

Projektet lyftes även på Bella-inspirationsdagen i Södertälje den 27 november 2018 av projektledare Britt Fredenman. KSAN kommer att fortsätta bilda opinion med utgångspunkt i projektet och ställa krav på att trakasserier och övergrepp på flickor upphör.

Samarbete med S:t Petersburgs preventionscentrum
KSAN har deltagit i ett nordiskt samarbetsprojekt på inbjudan av S:t Petersburgs preventionscentrum och KSAN tog emot studiebesök i mars 2013 med deltagare från baltiska länder. I den andra delen av projektet föreläste kanslichef Leena Haraké i september 2013 i Riga om KSAN:s genderspecifika drogförebyggande arbete och genomförde interaktiva Bella-övningar. Ett avslutande seminarium hölls i S:t Petersburg under 2014. Det har det varit en lyckad utbildningsinsats som har stärkt bl.a. mammor och har lett till ett nytt projekt om att förebygga FAS (fetalt alkoholsyndrom). KSAN:s bidrag till det nya projektet är en rysk översättning av ”Om små saker”, om graviditet och alkohol, som planeras användas inom projektet. Projektansökan, med KSAN som samarbetspart, lämnades in till EU i augusti 2015.

EU-ansökan var fortfarande under handläggning 2016. S:t Petersburg preventionscentrum sökte ytterligare medel från Nordiska Ministerrådet med KSAN som samarbetspart. Denna ansökan beviljades i november 2016. KSAN medverkade med föreläsningar om genderspecifik drogprevention och behandling samt dess villkor och förutsättningar för en missbruksbehandling med kvalitet för kvinnor i april 2017.

EU-medel beviljades i början av året 2018 och ett samarbetsavtal skrevs mellan KSAN och S:t Petersburgs preventionscentrum i mars 2018. KSAN:s metodmedverkan under 2018 finansierades med dessa medel.

Kanslichef Leena Haraké har deltagit i ett projektmöte i S:t Petersburg 26-27 april 2018 och presenterat KSAN:s verksamhet ”WOCAD” till projektets ledningsgrupp. Hon har även varit i S:t Petersburg den 14-16 oktober och föreläst om preventivt arbete under rubriken ”Modern approaches for gender specific primary prevention”.
KSAN utarbetade ett flerdagars program för ett studiebesök på 15 personer från olika delar av Ryssland i början av december 2018. Studiebesökets fokus låg på såväl prevention som behandling för missbrukande kvinnor. KSAN:s styrelse inbjöd till gemensam lunch och samtal med studiebesöket den 6 december.

Projektåret återrapporteras i januari 2019 innan nya EU-medel beviljas till detta 3-åriga projekt.

BellaNet - Det Nationella/Internationella nätverket tjejgruppsledare
BellaNet är ett nationellt och internationellt nätverk för tjejgruppsledare som möjliggör utbyten av fleråriga erfarenheter, synpunkter och tips och råd inom området genderspecifik drogprevention. BellaNet har 451 medlemmar i 16 länder, vilket är i alla Sveriges 21 län och i Rumänien, Brasilien, Island, Ecuador, Finland, Vitryssland, Danmark, USA, Norge, Nederländerna, Portugal, Lettland, Litauen, Ryssland och Uganda. En studie genomfördes år 2015 av KSAN:s Nätverk BellaNet och tjejgrupper 2011-2015 ”Tjejgrupper för att främja tjejers hälsa” av Madelene Larsson, Camilla Pettersson och Charli Eriksson vid Örebro Universitet.” vilket resulterade i ”Arbetsrapport inom folkhälsovetenskap, Örebro universitet, 2015:4”.

Utmärkelser för KSAN och BellaNet:
2009, Internetforumet www.bellanet.se blev validerat av EU-kommissionen som en användbar aktivitet i EAD, European Action on Drugs.
2010, BellaNet International mottog ett Certifikat av erkännande från The Council of Europe Pompidou Group, för innovativt drogförebyggande arbete.
2013, KSAN:s bidrag till EAD/ European Action on Drugs, med utvärdering av arbetet ”Genderspecific drug prevention - an investment for life” valdes till en av de tio bästa bidragen inom Top Ten stories EU i drogprevention, och finns sedan dess tillgängligt på EU:s hemsida.
2018 På begäran av EU har KSAN uppdaterat BellaNet International verksamhet för verksamhetsåren 2013-2018. Uppdateringen har spridits inom kommissionen som ett exempel på den enda EADaktivitet som fortsätter att utvecklas.

BellaNet hemsida och internetforum
BellaNets hemsida har haft ca146.200 träffar under 2018. Medlemmar och andra besöker hemsidan för nyheter, forskningsrön, artiklar och samarbeten. Projektledare Britt Fredenman är administratör för hemsidan och hanterar nyhetsinlägg och medlemsansökningar m.m.

BellaNet Sverige
I mars 2018 var projektledare Britt Fredenman inbjuden talare till Inspirationseftermiddag på Riksförbundet SMART:s årsmöte i Hässleholm. Årsmötet var den 8 mars, Internationella Kvinnodagen. Britt Fredenman föreläste om BellaNet International, Genderspecifik drogprevention ur ett internationellt perspektiv.

I november 2018 genomförde projektledare Britt Fredenman en inspirationsdag i interaktivt ledarskap för genderspecifikt drogförebyggande arbete på inbjudan av Södertälje Kommun, Kultur- och fritidskontoret/ Ung Fritid. De nyutbildade tjejgruppsledarna kommer att nå mer än 100 flickor i tjejgruppsverksamhet under vårterminen 2019.

I december 2018 handledde projektledare Britt Fredenman nya tjejgruppsledare i norra Sverige kring metoderna och ramverket för att starta och genomföra framgångsrikt drogförebyggande tjejgruppsarbete.

BellaNet International
I maj 2018 deltog projektledare Britt Fredenman i WFAD/ World Federation Against Drugs sjätte världsforum och ECAD/European Cities Against Drugs 25:e konferens i Göteborg. Britt Fredenman återkopplade med internationella samarbetspartners från bl.a. Uganda, UK, Vitryssland och planering av kommande projekt med/för BellaNet International.

BellaNet Finland
Materialet ”Bella Grus och Glitter 2 – för tjejgrupper” (KSAN/K.Byréus, 2001, 2006) översattes 2012 till finska. Den finska kvinnoorganisationen Naistenkartano/Women together against addictions driver projektet Bella Suomi i samarbete med KSAN för att utbilda finska tjejgruppsledare i KSAN:s metodmaterial. Naistenkartano har haft stor framgång med Bella Suomi, med många intresserade tjejgruppsledare och fullsatta seminarier.

Bella Suomi finansieras av statliga bidrag i Finland. Det finns ca 500 utbildade både finsk- och svensktalande tjejgruppsledare.

Helena Palojärvi från Naistenkartano, Finland, kom på studiebesök den 14 december 2018 för att diskutera erfarenheterna från projektet Bella Suomi och den permanenta verksamheten.

BellaNet Iceland
BellaNet International fortsätter att växa. I september och oktober har två nya grupper utbildats i tjejgruppsmetoder inom BellaNet Iceland i samarbete med organisationen Blátt áfram. De nyutbildade tjejgruppsledarna kommer att nå ca 150 flickor i tjejgruppsverksamhet under vårterminen 2019.

BellaNet Russia
Tidigare utbildningsdagar har genomförts i S:t Petersburg och fler är planerade på många fler orter för att inom projektets tidsram utbilda och föreläsa i metoderna kring genderspecifik drogprevention i hela Ryssland. De grupper av tjejgruppsledare som redan har blivit utbildade kommer att nå mer än 500 flickor under det närmaste året.

Britt Fredenman höll en föreläsning och introduktion om interaktivt ledarskap för genderspecifik drogprevention i december 2018 för studiebesök från National Drug Prevention Centre i Sankt Petersburg och från sju olika regioner i Ryssland. KSAN är deras samarbetspart i ett EU-projekt med fokus på flickor och kvinnor. Föreläsningen gav en introduktion och information av BellaNet International inför kommande utbildningsturné av tjejgruppsledare i Sibirien 2019.

BellaNet Canada
Som fortsättning på samarbetet mellan KSAN och Portage i Kanada blev projektledare Britt Fredenman inbjuden som talare/utbildare i genderspecifik drogprevention till Portage, Drug Addiction Rehabilitation Centres, i Kanada i november 2018, ett nytt land för BellaNet International. Tjejgruppsledare ska utbildas på Portages centers i bl.a. Québec, Ontario och Atlantic. Utbildningsturnén kommer att genomföras under hösten 2019

International Council on Alcohol and Addictions (ICAA) – www.icaa.ch
KSAN är en av medlemsorganisationerna i International Council on Alcohol and Addictions. ICAA är ett internationellt nätverk som arbetar med alkohol- och drogfrågor. KSAN:s f.d. ordförande Christina Pettersson är styrelsemedlem i ICAA sedan 2006 och adjungerad från KSAN sedan 2011 till och med januari 2017. Hon har arbetat aktivt för att lyfta genderfrågorna i ICAA och har även varit samordnare och ordförande för ICAA:s genderkommitté. Britt Fredenman efterträdde Christina Pettersson.

Kanslichef Leena Haraké deltog i ICAA:s uppföljningsmöte den 18-19 februari 2017 i London om uppföljning av hösten 2016 kvinnoseminarium och utformning av den kvinnospecifika resolutionen som lämnades till FNs Commission on Narcotic Drugs CND den 1 mars 2017. På inbjudan av ICAA, Alcohol Education Group, den 13-14 mars 2017 i Stockholm, talade Leena Haraké om alkohol och graviditet den 14 mars 2017 på CAN i Stockholm.

Kanslichef Leena Haraké deltog i ICAA-mötet för uppföljning av 2016 kvinnokonferens i Porto, Portugal den 9-10 oktober 2017. Genom nya kontakter som knöts vid mötet blev Leena Haraké inbjuden som talare till World Drug Day 2018 i London om KSAN:s drogpreventiva arbete med kvinnor i fokus och MammaNet.

Leena Haraké deltog tillsammans med Britt Fredenman i ICAA:s uppföljningsmöte i London den 16-17 februari 2018.

Under 2018 medverkade Britt Fredenman vid planeringsmöten med ICAA inför en gemensam internationell konferens på Island som genomförs i juni 2019. Britt Fredenman för in kvinnofrågan och drogprevention för flickor i programmet. Möten hölls i London den 25 juni och i Haag 10 november 2018. Mellan mötena fortlöper arbetet genom telefonkonferenser.

Metodmaterial
KSAN har producerat ett 20-tal interaktiva drogförebyggande metodmaterial utifrån ett flick- och kvinnoperspektiv. De är framtagna i olika projekt och har fått spridning nationellt och internationellt för utbildningsdagar, ledarskapsutveckling och för att kunna starta strukturerade tjejgrupper. Metodböckerna har översatts till flera språk bl.a. engelska, rumänska, finska och vitryska. Det mest kända metodmaterialet, ”Bella Grus och Glitter 2 - för tjejgrupper” (K.Byréus/KSAN 2001/2006), rekommenderas sedan 2013 av Skolverket för drogpreventivt arbete i skolan.

Bella Grus och Glitter 2 - för tjejgrupper” (K.Byréus/KSAN 2001/2006) uppdaterades med aktuell fakta från 2018 och trycktes i ny upplaga. Även ”En liten bok om stora känslor” trycktes på nytt.
Det rosa monstret (2012) valdes av Europarådet och Pompidougruppen till ett av de 6 bästa metodmaterialen i Europa 2018.

Föreläsningar, konferenser och utställningar
Kanslichef Leena Haraké, projektledare Britt Fredenman och informatör Ida Stigzelius har deltagit i världskonferensen WFAD/ECAD/Sverige mot Narkotika i Göteborg 13-16 maj 2018. KSAN hade en föreläsning och ett seminarium. Information om BellaNet och metodmaterialen samt marknadsföring av utbildningsdagarna genomfördes av Britt Fredenman.

Projektledare Britt Fredenman