BellaNet National/International 2017

Utdrag ur KSAN:s Årsredovisning 2017. Sammanställning av BellaNets verksamhet, utbildningsdagar, föreläsningar, samarbetspartners, konferenser samt utveckling av metodmaterial. BellaNet var ett projekt under 2005-2014, därefter blev verksamheten reguljär.

Fullständiga rättigheter för flickor i Norden
Med stor oro har KSAN med sina samarbetsparter i Finland, Norge och Island följt det hårdnande och respektlösa samhällsklimatet där larmrapporter om flickors utsatthet såväl i skolan som i det offentliga rummet duggar tätt. Oavsett i vilket land som sexuella trakasserier sker får det konsekvenser för unga kvinnors hälsa, livsutrymme och deltagande i den demokratiska processen. I september 2016 offentliggjordes att KSANs ansökan för projektet ”Fullständiga rättigheter för flickor i Norden” beviljats av Nordiska Ministerrådet.

I projektet Fullständiga rättigheter för flickor – avser KSAN med sina samarbetsparter att tillsammans ta fram kunskapsunderlag och bilda opinion i de nordiska länderna för flickors rättigheter för jämställdhet, jämlikhet och långsiktig och hållbar hälsa. Syftet med opinionsbildningen är att synliggöra orättvisor ur ett nordiskt perspektiv, lyfta flickors livsvillkor till den politiska agendan och kräva en ansvarsfull politik och policy.

Den första september 2016 startade projektet där KSAN tillsammans med sina nordiska systerorganisationer samlade in hundratals dagsaktuella artiklar under hösten som berörde tjejers situation och som visade att det inte finns några trygga platser för tjejer idag. KSAN har sedan september 2016 kommunicerat om projektet via twitter @flickfokus med #NordicGirlsRights och via KSANs hemsida och facebook.

I anslutning till NordANs kvinnosektion i Oslo 15-16 oktober 2016 genomfördes ett förankrings- och kunskapsseminarium om hur ”Policy kan bli prevention av övergrepp och sexuella trakasserier i samhället” ur ett nordiskt perspektiv. Sigríður Björnsdottir från Blatt Afrám från Island föreläste.

Redan den 9 januari skickade KSAN ett brev till ansvariga ministrar om sexuella trakasserier inom idrotten. KSAN befarar att idrotten trots högt ställda ambitioner, inte har någon skyddande effekt när vägledningar för förebyggande arbete inte följs i praktiken. Brevet publicerades i nättidningen Feministiskt Perspektiv och Flickaplattformen.se (En samlingspunkt för aktörer som verkar för flickors rättigheter).

Flera utbildningstillfällen har anordnats i projektet för nyckelpersoner: den 21 februari i Mellerud, 31 maj i Karlstad, 1 juni i Falun, 27 september i Reykjavik, Island, 21 oktober i Nässjö och 25 november i Pietarsaari, Finland. Britt Fredenman leder och utför utbildningarna.

Den 5 juli hölls ett seminarium i Almedalen om projektet med rubriken ”Fullständiga rättigheter för flickor i Norden - Hur vi ska uppnå ett samhälle fritt från brottsliga handlingar, nedsättande tilltal och sexuella trakasserier.” Vid seminariet medverkade Maj-Inger Klingvall, Ordförande KSAN, Leena Haraké, Kanslichef KSAN, Helena Palojärvi, Direktör Naistenkartano r.y. Finland, Rita Nilsen, Grundare, manager Reträtten, Norge, Sigríður Björnsdóttir, Co-founder, Blátt Afrám Island, Nina Rung, Kriminolog, barnrättsexpert och Nathalie Carlryd, Verksamhetschef, Sveriges Blåbandsungdom.

NIKK publicerade en artikel den 5 september om projektet där kanslichef Leena Haraké intervjuades.

Den 27 oktober 2017 anordnade KSAN ett seminarium på NordANs kvinnosektion “Facing the situation when Alcohol and other Drugs are targeted, marketed and made available in ways, forms and quantities we have never seen before.” Seminariet innehöll även en introduktion till de två samnordiska projekten Fullständiga rättigheter för flickor i Norden och Nya Nyktra Normer i Norden. KSAN och projektsamarbetsparterna samtalade med seminariedeltagarna om projektet.

De orättvisorna som projektet har lyft, toppen av ett isberg, blev över en natt en global angelägenhet genom metoo-rörelsen i oktober 2017.

Britt Fredenman från KSAN och Helena Palojärvi från Naistenkartano, Finland återrapporterade projektet i Oslo den 29-30 november. Projektet fick mycket uppmärksamhet och uppskattning därför att KSANs interaktiva metodmaterial för ledare har kommit till användning genom utbildningsinsatserna för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Dagarna anordnades av NIKK, Nordiska Ministerrådet och Nordic Gender Equality Fund.

Projektet kommer att spridas och utvecklas vidare inom ramen för NordANs kvinnosektion som samordnas och modereras av KSAN. Nyutbildade tjejgruppsledare knyts till BellaNet. Återrapporteringen till Nordiska Ministerrådet/NIKK kommer att lämnas den 15 januari 2018.

Nya Nyktra Normer i Norden
Forskningsrön idag ger inget stöd för alkoholens hälsobringande effekter, varför det är angeläget med opinionsbildande arbete för en nykter livsstil och för att bryta osynliggörandet av flickors och kvinnors alkoholvanor och deras konsekvenser. Epigenetiken visar idag att tidigare generationers alkoholvanor påverkar även kommande generationer. Projektet avser att stärka nordiskt helnyktra livsstil och opinionsbildning för denna samt att med denna inriktning också främjar vård och fostran av barn. Stiftelsen Ansvar för framtiden, SAFF, biföll KSANs projektansökan i november 2016. Inledande förberedelser har vidtagits i december 2016. Projektet kommer att löpa under hela år 2017.

Utbildningsdagar med interaktiva metoder för att stärka ett nyktert och hälsosamt liv för barn och unga i Norden har anordnats i samarbete med KSANs andra projekt ”Fullständiga rättigheter för flickor i Norden” under 2017 för nyckelpersoner: den 21 februari i Mellerud, 31 maj i Karlstad, 1 juni i Falun, 27 september i Reykjavik, Island, 21 oktober i Nässjö och 25 november i Pietarsaari, Finland. Britt Fredenman leder och utför utbildningarna.

Utbildningsverksamheten har lett till att tjejgrupper har startats och strategiskt utvalda grupper ska ingå i det nordiska ungdomsnätverket som projektet bygger upp. En grupp är från Kyrkslätt, Finland, en från Mellerud, Sverige, en från Norge i samarbete med Retretten och upp till 30 grupper från Reykjavik, Island i samarbete med NGO Blatt Afrám.

Återrapporteringen av projektet kommer att ske till Stiftelsen Ansvar För Framtiden, SAFF, i februari 2018.

Samarbete med S:t Petersburgs preventionscentrum
KSAN har deltagit i ett nordiskt samarbetsprojekt på inbjudan av S:t Petersburgs preventionscentrum och KSAN tog emot studiebesök i mars 2013 med deltagare från baltiska länder. I den andra delen av projektet föreläste kanslichef Leena Haraké i september 2013 i Riga om KSANs genderspecifika drogförebyggande arbete och genomförde interaktiva Bella-övningar. Ett avslutande seminarium hölls i S:t Petersburg under 2014. Det har det varit en lyckad utbildningsinsats som har stärkt bl.a. mammor och har lett till ett nytt projekt om att förebygga FAS (fetalt alkoholsyndrom). KSANs bidrag till det nya projektet är en rysk översättning av ”Om små saker”, om graviditet och alkohol, som planeras användas inom projektet. Projektansökan, med KSAN som samarbetspart, lämnades in till EU i augusti 2015.

EU-ansökan är fortfarande under handläggning 2016. S:t Petersburg preventionscentrum sökte ytterligare medel från Nordiska Ministerrådet med KSAN som samarbetspart. Denna ansökan beviljades i november 2016. KSAN kommer att medverka med föreläsningar om genderspecifik drogprevention och behandling samt dess villkor och förutsättningar för en missbruksbehandling med kvalitet för kvinnor i april 2017.

BellaNet Russia i Sankt Petersburg
Den 23-26 april genomförde kanslichef Leena Haraké och projektledare Britt Fredenman en heldagsföreläsning och workshops med ett genderspecifikt innehåll i Sant Petersburg. BellaNet International presenterades. I programmet fanns också ett stort avsnitt om KSAN som en paraplyorganisation i ANDT-frågor. Seminariet "How to initiate and implement holistic genderresponsive prevention (policy) of drug and alcohol abuse" var en del av samarbetet med St.
Petersburgs Preventionscentrum som beviljats medel i projektet från Nordiska Ministerrådet för att lyfta kvinnoperspektivet. Dagen resulterade i fortsatt samarbete och efterfrågan av KSANs utbildningskoncept för tjejgruppsledare för 10 av Rysslands regioner.

Den 20-22 november anordnades ytterligare en 3-dagars utbildningskonferens med fokus på kvinnor i St. Petersburg. Från KSAN deltog Leena Harake med föreläsning om drogprevention och stöd för missbrukande kvinnor i rehabilitering. Britt Fredenman introducerade genderspecifik drogprevention/ tjejgruppsarbete. Utbildningsgruppen på 20 personer från fem regioner i Ryssland diplomerades som tjejgruppsledare i Bellametodiken. De kommer att nå ca 500 flickor/unga kvinnor med genderspecifik drogprevention/tjejgrupper under 2018.

Kanslichef Leena Haraké föreläste den 24-25 september på preventionskonferens i Narva, Estland under rubriken ”Innovations in Primary Prevention NGO”, «NGO as essential element of multi-actor partnerships for development of holistic prevention of drug and alcohol abuse among girls and women".

BellaNet Sverige
BellaNets hemsida har haft ca 80 300 träffar under 2017.

BellaNet har medverkat i sammanlagt fem samnordiska inspirationsdagar: i Mellerud, Karlstad, Falun, Reykjavik och Nässjö. Den 21 februari genomförde Kanslichef Leena Haraké och Projektledare Britt Fredenman en Inspirationsdag i Mellerud i genderspecifik drogprevention, metoder för tjejgruppsarbete. BellaNet International presenterades och introducerades av Britt Fredenman i Mellerud med deltagare från Mellerud, Malmö, Lund, Landkrona m.fl. Inspirationsdagen var under ramen för de Samnordiska projekten Fullständiga Rättigheter för flickor i Norden och Nya nyktra Normer i Norden. Dagen resulterade i att personal inom fritid, kultur och skola startar tjejgrupper på sina respektive orter.

Den 25 februari var Britt Fredenman utställare på Tjejmässan i Malmö med metodmaterial gällande tjejgruppsarbete/ genderspecifik drogprevention och enkätundersökning av flickors självupplevda hälsa. Besökarna på tjejmässan fick En liten bok om stora känslor-piller kan inte bota allt. Montern hade ca 200 besökare.

Våren 2017 nominerade KSANs styrelse Britt Fredenman till ICAA International Council on Alcohol and Addictions, som intermittent Member of Management Committee.

Den 4 april var Britt Fredenman inbjuden till Nätverksträff med Flickaplattformen på Malmö Stadsbibliotek och informerade om KSANs verksamhet. Träffen resulterade i beställningar av metodmaterial för tjejgruppsledare.

Den 31 maj genomfördes en inspirationsdag i Karlstad i samarbete med länsstyrelsen i Värmlands län för deltagare från Karlstad, Grums, Kristinehamn, Arvika, Forshaga, Hagfors och Hammarö. Dagen arrangerades inom ramen för KSANs två samnordiska projekt. KSAN och BellaNet var en del av länets ANDT-strategi. Från KSAN medverkade Britt Fredenman och dramapedagog Erika Marklund. Dagen resulterade i två artiklar i lokal press och att tjejgrupper startades i samtliga orter.

Den 1 juni anordnades en inspirationsdag i Falun under ledning av Britt Fredenman och Erika Marklund i samarbete med NBV Dalarna inom ramen för de samnordiska projekten. Dagens fokus var på interaktivt ledarskap för genderspecifikt drogförebyggande arbete. Resultatet av dagen var att deltagarna startar tjejgrupper på orten.

Den 28 september genomförde Britt Fredenman en inspirationsdag inom ramen för KSANs samnordiska projekt i ett samarbete med Blátt Áfram, Island. Dagen resulterade i 14 nya tjejgruppsledare som kommer att ha 30 tjejgrupper inom ett år, vilket är ca 450 tjejer.

Den 20-21 september var KSAN medarrangör av Sverige mot Narkotika i Eskilstuna. Britt Fredenman föreläste och genomförde gruppövningar från metodmaterialet Det rosa monstret.

Den 21 oktober genomförde Britt Fredenman en inspirationsdag i Nässjö inom ramen för KSANs samnordiska projekt i samarbete med LP-verksamheten. Denna utbildningsgrupp kommer att nå ut till ca 300 flickor genom tjejgruppsverksamhet innan sommaren 2018.

BellaNet i Kampala, Uganda
Den 14-21 maj var Britt Fredenman, Projektledare för BellaNet, inbjuden av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, för att bidra med BellaNet International, kunskap och information kring genderspecifik drogprevention för UYDEL, Uganda Youth Development Links. Följande studiebesök och framföranden under resan genomfördes:

- Besök hos Alcohol, drug and addictions research center på Makerere University School of Public Health.

- Besök på UYDEL centers i landsbygden, Dreams Project i Mubende, Mityana och Gomba."UYDEL/Uganda youth development link together with Dreams implementing life skills projects in five districts of central Uganda : Mityana, Mubende ,Gomba , Sembabule and Bukomansimbi among adolescent girls and young women in transaction sex, This aims at reducing new HIV cases in adolescent girls and young women between 10 -24 years ."

- Besök på Butabika Mental Referral hospital, som också har avdelningar för avgiftning för missbrukare.

- Besök på UYDEL Ungdoms center i Nateete, Makindye, Bwaise m.fl. Dessa ungdomscenter fokuserar på "Acess to the job market for slum youth in Uganda"

- Besök på UYDEL Ungdomscenter Masooli. CAN och KSAN har haft föreläsning, Britt Fredenman har också presenterat Bellametodiken för 30 deltagare som arbetar som socialarbetare och övrig personal på UYDEL. Resultatet av besöket i Uganda har lett till efterfrågningar av fortsatt samarbete och KSANs utbildningskoncept för tjejgruppsledare.

UYDEL besökte KSAN den 9 november, läs mer under Studiebesök.

Föreläsningar, konferenser och utställningar
På den internationella flickadagen anordnades ett kunskapsseminarium i Örebro i samarbete med KSAN, NBV och SIMON om flickors situation med föreläsningar om drogförebyggande arbete m.m. den 11 oktober. Från KSAN medverkade BellaNets projektledare Britt Fredenman som föreläsare och moderator tillsammans informatör Ida Stigzelius.

Projektledare Britt Fredenman